Ponovitev v četrtek 24. junija  zvečer od 20.00 do 22.00

Ciklična delavnica ob kardinalnih točkah leta prehaja v drugi letnik (2021-22). Projekt je predlagal bio-dinamični kmet Bernard Lainka, ureja Iveta Šugarkova, oba iz Češke. V kolikor še niste del skupine se lahko brezplačno prijavite na  HYPERLINK “mailto:iveta.sugarkova@gmail.com” iveta.sugarkova@gmail.com nakar vam Iveta pošlje načrt delavnice v ustreznem jeziku, najdete ga tudi na spletni strani VITAAA,

Načrt sestavlja Marko Pogačnik, UNESCOv umetnik za mir.

Ciklična delavnica je telepatska. Sledi gibanju Sonca, kar pomeni, da vsakdo začne zjutraj ob 9h (oziroma ob 20.00) po lokalnem času.

Poletni solsticij oziroma Kresna noč je trenutek, ko ciklus leta preide v svojo ustvarjalno meno. Letošnja ustvarjalna faza nudi možnost prenoviti matriko časa kot temelja cikličnih preobrazb leta. Vsi, tudi narava in njena bitja potrebujemo prenovljeno razsežnost časa, da se bomo lahko soočili z izzivi Zemljine preobrazbe.

9.00 – 9.10 Uglasitev skupine
 1. Bodi ozemljen/a v svojem srcu in telesu in občuti navzočnost skupine, ki vključuje tudi elementarna, angelska in duhovna bitja, sodelujoča z nami. Čeprav smo razkropljeni po svetu, smo povezani v znamenju naše ljubezni do Gaje in soodgovornosti za življenje na Zemlji.
 2. Nadalje bomo ustvarili prostor za našo delavnico obdan s finimi membranami, ki nam omogočajo soustvarjanje in nas varujejo pred vmešavanjem od zunaj. Občuti hvaležnost ker nas membrane varujejo pred dejavnostjo življenju nasprotnih sil, ki lahko blokirajo pot miru in zemeljskega stvarstva.
 3. Predstavljaj si spiralo, ki se dvigne iz Zemlje in nas dvigne na raven ustvarjalnega časa, ki ni podložen omejitvam linearnega časovnega reda.
 4. Če se ti med delavnico zgodi, da ne moreš naprej ali izgubiš stik s skupino, uporabi petje samoglasnikov ali drugih tonov, da se prebiješ naprej. Lahko se tudi vrneš v krog, ki smo ga ustvarili in se domisli, da te skupina podpira.
9.10 – 9.30 Osvobodimo se izključujoče prevlade linearnega časa

Pri ciklusu leta temelječem na izmenjujočem se ritmu sončnih obratov in enakonočij, imamo opraviti s cikličnim časom. Ta obstaja onkraj linearnega časa, za katerega je značilna ponavljajoča se koledarska linija s svojimi meseci, dnevi, urami in sekundami. Poleg linearnega in cikličnega časa obstaja še kreativni čas. Ustvarjalni čas se pojavi v vsakem trenutku, kadar se večnost sreča s človeško ustvarjalnostjo pod pogojem, da je slednja uglašena s smislom in namenom bivanja.

 1. Predstavljaj si, da se krog linearnega časa odvija od leve proti desni okrog tvojih nog. Sekunde sledijo ena drugi, za tem se pojavijo minute, za njimi ure, dnevi, leta…
 2. Potem dvigni krog linearnega časa na raven svojega popka in dovoli, da kroženje časa tam vstopi v tvoje telo in zapleše v tvojem trebušnem prostoru.
 3. Opazuj in občuti zapleteno kroženje časovnih gibanj kadar se dogajajo v telesu. Od linearnega smo prešli na kroženje cikličnega časa.
 4. Potem kroženje časa dvigni še za eno raven višje, tokrat na raven svojega grla. Pri premiku navzgor si lahko pomagaš z gesto svojih rok.
 5. Zdaj smo se znašli na ravni ustvarjalnega časa. Ozki prehod grla je preveč ozek, da bi lahko spravil pod streho vse bogastvo gibanj pri kreativnem času. Dovoli, da se njegov ples delno odvija znotraj in deloma zunaj grla.
 6. Zavedaj se, da je grlo dom grlene čakre, ki predstavlja vir ustvarjalnosti znotraj tebe. Opazuj in občuti, kako se nova gibanja časa dogajajo v tebi.
 7. Zdaj razširi občutenje ustvarjalnega časa v svoje okolje in njegova bitja in jih razveseli z novico, da se človeška bitja osvobajajo izključne prevlade linearnega časa in njegove ozkosti.
9.30 – 9.50 Kroženje leta onkraj vzorca štirih letnih časov

Onkraj ritmov izmenjujočih se štirih letnih časov obstajajo kozmična gibanja, ki urejajo cikluse razvoja – tako za naravo kot za druge svetove Zemljinega vesolja. Lahko bi jih predstavili kot vzročno (arhetipsko) telo leta. S pomočjo svoje telesne percepcije se lahko uglasimo s vzročnim ozadjem letnega cikla.

 1. Predstavljaj si, da podobe ciklusa leta plešejo okrog tebe. Njihov ritem je različen glede na različne dele Zemljine oble. Običajno se obdobja bolj bujne rasti v naravi izmenjujejo z bolj navznoter obrnjenimi obdobji – kot sta na severni polobli obdobji pozne jeseni in zime.
 2. Potem dovoli ritmom leta, sledeč spirali, vstopiti skozi popek v svoj trebušni prostor. Opazuj in občuti.
 3. Potem povabi ritme leta vstopiti v svoj srčni prostor skozi območje sončnega pleteža (pleksusa). Pletež je vodni prostor lociran med območjem trebuha in prsnim košem.
 4. Pri tem je pomembno opusti zamisel o sončnem pletežu kot ognjenem prostoru. Je prostor subtilne vodne narave, dom osebnega elementarnega bitja in našega elementarnega srca.
 5. Ob tem, ko so se ritmi leta vzpeli skozi vodno sfero pleteža, so se spet spremenili.
 6. Ob interakciji z vrednotami in silami naših src in v sodelovanju z vsemi bitji in različnimi svetovi sodelujočimi pri naših telepatskih delavnicah se je prenovilo vzročno ozadje ciklusa leta. Opazuj in občuti, kako se ta proces odvija znotraj tvojega telesa.
 7. Zdaj podeli nastalo vrednoto in informacijo z naravo okrog sebe kakor tudi z daljnimi prostori, da bi se bitja narave po svetu lahko veselila prenovljene matrike ciklusa leta.
9.50 – 10.00 Zaslužili smo si kratek odmor
10.00 – 10.10 Uglasiti se z vzročnim ozadjem življenjskih procesov

Vzročna razsežnost Zemlje je shramba vzorcev in matrik, ki jih elementarna bitja potrebujejo kot načrte pri oblikovanju utelešenega sveta. Kot primer: če je gradbeni načrt zmeden, bi bila hiša zgrajena po tem načrtu lahko brez oken in vrat. Sodobna civilizacija zadnja desetletja posiljuje vzročno razsežnost Zemlje z genetsko manipulacijo rastlin, pohablja atomske vezi, vremenske vzorce, ali mikroorganizme kot v primeru trenutne »pandemije«. Posledica takšnih dejanj je »črna luknja« skozi katero lahko življenje pred našimi očmi odteče v nič.

Da bi preprečila takšno katastrofo, je Gaja skupaj s svojimi prvobitnimi pomočniki začela vzročno razsežnost življenja seliti na neko novo raven eksistence. Kot utelešena in zavestna bitja lahko ljudje pri tej selitvi pomagamo. Najprej je treba raztopiti tančico manipulacije in smrti, ki prekriva prehod iz vzročne na utelešeno raven bivanja.

 1. Predstavljaj si, da skupaj z rastlinami, živalmi in minerali na Noetovi barki plujemo po oceanu življenja.
 2. Nenadoma se razdivja hudo neurje. Debele vodne kaplje padajo po nas polne ognja človeških projekcij. Ne bomo dovolili strahu, da nas prevzame. Raje pogumno veslajmo naprej.
 3. Ocean sprejme z ognjem obtežene kaplje vase, da bi jih v svojih globinah postopoma očistil pretiranega ognja.
10.10 – 10.30 Izkusiti vzročno razsežnost Zemlje

Zdaj so vrata do izkušnje prenovljene vzročne ravni Zemlje odprta, tudi za spodbudo njene navzočnosti v človeški zavesti.

 1. Zavedaj se obeh velikih oceanov na obeh straneh utelešene Zemlje. Atlantski ocean se dotika obrežij Afrike, Amerike in Evrope, Pacifik pa obal Azije, Avstralije in zahoda Amerike.
 2. Predstavljaj si, da se izhajajoč iz srca Gaje, dva gigantska stebra sestavljena iz neštetih kapljic vode dvigata iz obeh oceanov. Segata visoko nad atmosfero Zemlje. Tam se njune kapljice razširijo nad vso Zemljo. Objemajoč Zemljo oblikujejo vodno sfero (hidrosfero).
 3. Znotraj hidrosfere je novi dom vzročne razsežnosti Zemlje. Tam se zdaj pretakajo vzorci in matrike, ki omogočajo nadaljnji razvoj življenja in kultur na Zemlji. Njihovi impulzi sledijo kroženju vode med Zemljo in njenim nebom.
 4. Občuti kaplje vode, ki padajo na tvojo kožo, kot da padajo iz te vodne sfere (hidrosfere). Poisti se s subtilnim telesom teh kapelj. Vstopaj vanje in občuti darila Gaje in Zemljinega vzročnega sveta, ki jih prinašajo s sabo.
 5. Nekaj časa dihaj na način povezovanja z vzročnim vidikom. Dihaj skozi usta na ravni grla. Ko vdihneš si predstavljaj, da dih zajameš iz Gaje, ki stoječ za tvojim hrbtom uteleša svoj vzročni sistem. Potem izdihni v utelešeni svet pred tabo. Ponovno vdihneš kot prej…
 6. Opazuj in občuti, kako narava v tvojem okolju – pa tudi daleč stran – odgovarja na tak način dihanja. Posebej se zavedaj razmerja do dreves.
10.30 – 10.50 Voda lahko navdihne ljudi, da se odprejo toku sprememb

V zadnjih tridesetih letih so Skupine za umetnost VITAAA in LifeNet izklesale stotine kozmogramov na kamnih, ki zdaj stojijo na raznih celinah, največ v Evropi. Vsak kozmogram je zemeljsko-vesoljni arhetip, ki je nastal v dialogu z Gajo in odgovarjajočim krajem. Kozmogrami utelešajo različne vidike življenja, etične vrednote, duhovne razsežnosti in življenjske sile.

 1. Nadaljujmo z imaginacijo Zemljo obdajajoče hidrosfere, ki se razteza nad atmosfero.
 2. Predstavljaj si, da odtisi omenjenih kozmogramov, razporejeni nad Zemljino oblo, prosto plavajo v tej vodni sferi. Lahko jih primerjamo z zvezdami na nočnem nebu. Občuti njihovo navzočnost v vodnem telesu Zemlje visoko zgoraj.
 3. Potem se zavedi tega, da se odsev njihovih sporočil zrcali v tekočinah, ki prepredajo pokrajino, pa rastlinski svet, živali ter človeška in druga bitja – podobno kot se zvezde ponoči zrcalijo na mirni površini jezera.
 4. Kako občutiš navzočnost teh zvezdic med tem, ko se premikajo po tekočinah tvojega telesa?
 5. Te zvezde predstavljajo različne vidike navdiha, ki skuša ljudi Zemlje navdihniti k opuščanju vezi s preteklostjo in poslušanju ritmov prenovljene Zemlje in novega nebesa – tudi k ustreznemu ravnanju.
10.50 – 11.00 Zaključek
 1. Zahvalimo se eden drugemu in našim gostom iz vzporednih svetov Zemlje, vključujoč naše prednike in zanamce.
 2. Varujmo Zemljino hidrosfero v svojem srcu kot eno od razsežnosti, kjer Gaja ustvarja svoje novo telo.
 3. Tudi prosimo, sodeluj še enkrat ob ponovitvi v četrtek, da bi bilo sporočilo delavnice dovolj močno in jasno.
 4. Izkušnje lahko pošlješ Iveti, ki jih bo zbrala in posredovala vsem udeleženim.

Priloženih je nekaj primerov kozmogramov: