Triglav iz Velikega Draškega vrha

Radi gledamo Triglavu v obraz. Ob njegovem vznožju so razporejene identitetne pokrajine Slovenije, povezane z Bohinjskim in Blejskim jezerom. Prešernov Krst pri Savici nas je usodno povezal z njunimi vodami in spremljajočimi občutki ljubezni in nesreče. Manj se zavedamo, kako odločilen pomen ima za blaginjo dežele sedem dolin, ležečih za hrbtom Triglava, v zaledju njegove mogočne Severne stene. Mislim na Planico, dolini male in velike Pišnice, Martuljek in na doline Vrat, Kota in Krme. Izročilo govori o Zlatorogu, o Triglavski roži in o belih ženah – vilah – ki so nekdaj naseljevale triglavske doline. Kozorog je bel gams z zlatimi rogovi, s katerimi lahko odpre triglavsko podzemlje, v katerem so shranjeni bajni zakladi. Nekoč je nek laški trgovec našel okrušek zlatorogovega roga in pravijo, da ga je uporabil kot ključ za vstop v notranjost Triglava. Vse življenje je skrivaj nosil na Laško vreče zlata.

zlatorogO čem bajajo zgodbe, ko nagovarjajo zaklade v notranjosti gore? Prevedeno v logični jezik, je govora o »zakladnici« vzročnega telesa, imenovanega tudi »telo duše«. Tradicionalno se nahaja v človekovem zaledju, v našem nevidnem območju za hrbtom, tam, kamor pogled ne seže. Zakladi shranjeni tam so kozmične sile in informacije, ki omogočajo življenju, da teče od trenutka do trenutka in nikdar ne presahne. Zato bajka pravi, da je »Lah vse življenje nosil vreče dragocenosti iz notranjosti Triglava«.

Krajinsko gledano, se zakladnica življenjskih sil in primarne zavesti slovenskega prostora nahaja v zaledju Triglava, za njegovim hrbtom. Bajka ta prostor opisuje kot raj označen z mitičnimi rastlinami in živalmi. Triglavska roža omogoča večnost življenja. Kdor okusi njen listič, se mu ni treba bati smrti. Zlatorog je varuh kozmične zavesti, oziroma modrosti bivanja, simbolizirane v obliki zlata. Bajke ju povezujejo z vilinskim ljudstvom, imenovanim tudi rojenice ali bele žene. Govora je o njihovi dobroti v odnosu do človeških bitij.

Triglav in dolina Vrat

Vilinsko ljudstvo predstavlja prvinsko civilizacijo Zemlje, različne rodove vilinskih bitij, ki so človeka gostoljubno sprejela na planetu Zemlji in nam omogočila prve oblike utelešenja. Bajka o Zlatorogu pravi, da je Trentarski lovec iz sebičnih razlogov ranil Kozoroga in s tem povzročil razdor v triglavski deželi. Zlatorog je z rogovi razkopal doline in sledi raja za Triglavom so izginile. Z njimi se je v nevidne svetove umaknilo tudi vilinsko ljudstvo.

Prevedeno bi pomenilo, da je človek s sebičnimi dejanji in poskusom obvladovanja življenjskih sil, povzročil razdor na Zemlji, kateremu smo priča dandanes. Če hočemo ponovno obuditi življenjske sile slovenskega prostora in se povezati z izviri njegove modrosti, bi morali odpreti zavest zakladom skritim v zaledju Triglava in svoje srce odpreti bitjem, imenovanim vilinska bitja, sposobnim vzdrževati rajsko kvaliteto Zemljinih dežel.

Kje naj v zaledju Triglava iščemo njihov dom?

Moja izkušnja govori o trikotniku z oglišči v Zelencih, izviru Save Dolinke, sotočju Velike in Suhe Pišnice in pri slapu Martuljku.

Weekend & Wildlife Photo
Zelenci

Zelenci so čudovit vodni prostor, ki se z modrostjo napaja iz jedra Zemlje. Nad območjem izvirov vidim fino, komaj zaznavno svetlobno piramido, ki ne dovoli, da bi elementarna modrost Zemlje izpuhtela v vesolju, temveč jo horizontalno širi v prostor triglavskega zaledja. Tako se v vodoravnih smereh plete vzorec utelešenega življenja, spleten iz rdečih in modrih niti.

Pišnica
Pišnica

Na sotočju Suhe in Velike Pišnice, ob cesti na Vršič, v globini utripa srčni center Zaledja. Nad njim so v krožnih prostorih naseljena vilinska bitja, ki so se pred človeško vsiljivostjo morala umakniti v nevidne razsežnosti. Prav do vrhov dolino obkrožajočih gora, se širijo vilinski svetovi.

martuljkov slap
Martuljkov slap

Kanjon, zaključen s slapom Martuljkom, je dom drugačnih vilinskih bitij, ki skrbijo za ciklične ritme življenja. Obvladajo ne samo svetle, temveč tudi temne faze bivanja. Kot bitja, ki krožijo med življenjem in njegovim nasprotjem, so dobila tradicionalno ime sojenic.

Aljaž/Vurnikova kapela v dolini Vrat je svetišče triglavskega Zaledja. Postavljena je poleg megalitske skale, prvotnega svetišča vilinskega izvora. Tam, pod Severno steno Triglava in v naštetih dolinah se kuha »pra-juha življenja«. Bomo znali ponovno prepoznati pomen njenih izvirov? Šele potem se polnost bivanja lahko s poprsja Triglava širi v slovenski prostor.

Marko Pogačnik