Malokateri kraj v Sloveniji je izpostavljen tako močnim pritiskom množic turistov kot Bled. »Če že prideš v Slovenijo moraš nujno obiskati Bled«. Bled je čaroben in neštetokrat fotografiran. Je ranljiv, dokler je oskubljen svoje celote in zreduciran na stereotip otoka sredi jezera.

Bled 01Moč Bleda korenini v širini blejske svete dežele. Kot planota dvignjena nad tokove treh rek, se razteza med Savo Dolinko na vzhodu, Savo Radovno (staro ime!) na severu in Savo Bohinjko na jugu. Okvir blejskega prostora dopolnjujejo na zahodu Julijske Alpe v vlogi močnega hrbta, na katerega je blejski prostor naslonjen. Po sredini tega širnega prostora teče dihalni kanal Bleda. Vdih življenjskih sil iz vesolja se nahaja v ozadju Otoka na stranskem skalnem vrhu Osojnice imenovanem Ojstrica. Izdih sil iz središča Zemlje se da občutiti v kanjonu Save Dolinke na nasprotni strani blejske planote. Iz kanjona se neprestano dviga oblak sveže življenjske energije. Bled bi se lahko znašel v usodnem dihalnem krču, če bi se uresničili načrti o zajezitvi Dolinke pod Bledom. Usmradil bi se.

Drug vir neupogljive moči Bleda se nahaja globoko pod površjem blejske pokrajine. Dojemam ga kot ogromno zalogo prvinskih vodnih sil Zemlje; nekakšno ognjeno jezero pod jezerom – dejansko je mnogo širše od vidnega jezera. S pojmom prvinskih sil Zemlje označujemo v geomantiji še ne urejeno in neprecejeno silo Gaje. Kaže vsa znamenja atomske energije. Podobna je ognjeni dejavnosti Sonca. V obeh primerih imamo opravka s »surovo« energijo, ki je pogoj za obstoj življenja in hkrati močno rušilna sila. Pravljični jezik ji je nadel podobo zmaja.grajska-kovacnica-zmaj

Na Bledu so številne lipe priče obstoja ognjenega zmaja pod površjem Bleda. Stopite k prvi lipi in ji poglejte pod krilo krošnje. Videli boste čudne odebeline na vejah, včasih debele kot otroška glava. Lipa kot drevo ravnotežja ne prenese navala prasile Zemlje. Z odebelinami se skuša zavarovati pred smrtonosno radiacijo. Na Bledu se da videti lipe, ki so se zrušile pod težo bunk narejenih v lastno zaščito.

Ko je Švicar Rikli koncem 19. stoletja odkril zdravilne lastnosti Bleda, se ni pustil zapeljati šarmu Gradu, temveč je paciente zdravil tako, da jih je pošiljal na hrib s profanim imenom Straža, stoječ na nasprotni strani jezera. Navpična Grajska skala predstavlja moški (jang) pol jezeru. Na njenem vrhu, večji del skritim pod prezbiterijem grajske kapele, se nahaja kronska čakra Bleda, fokus kozmičnih sil.Bled 02a

Straža na nasprotni strani jezera pa je ženske (jin) narave, izvir zdravilnih sil Zemlje. Na vzhodnem delu njenega mizastega vrha se nahaja mogočno svetišče, ki ga je postavila neka davna kultura. Narejeno je kot zemeljski nasip v obliki polmeseca. Glava nasipa je oblikovana kot jajčasta skala. Žal so prav tja Riklijevi sinovi postavili spomenik očetu in tako blokirali kozmogram Bleda – jajce. Riklijeva pot, vodeča do svetišča, je dobro označena.

Jajce je najbolj popolna oblika v naravi (kar pristaja Bledu) in hkrati zarodek življenja v vsej njegovi celovitosti. Preden se posvetimo srčiki rumenjaka (otoku) ostanimo še na obrobju jezera. Rad bi vas popeljal do srčnega centra Bleda, ki se nahaja na visokem nasipu nad Festivalno dvorano. Nasip je nedvomno ostanek davnega svetišča, ki se kačasto vije proti stavbi občine in še naprej. Skrito je za videzom ledeniške morene.

Srčni center kot središče sakralnega prostora Bleda, se nahaja na dvignjenem delu nasipa točno nasproti Otoka. Med njima poteka živahen razgovor v obliki energijskega kanala, po katerem tečejo po sredi jezera impulzi sem ter tja in potem, kot medigra, zaokrožijo še okrog njega. Na ta način je ves prostor jezera preplavljen s fino srčno kvaliteto značilno za Bled. Po moji izkušnji ta priteka iz virov Gajine ljubezni, sposobnih ustvarjati prostor bivajočemu. Je tista vrsta srčne sile, ki se na določenih svetih krajih dviga na površino našega domačega planeta, da bi omogočila razvoj življenja na njegovem površju. Zato Bled nikakor ni namenjen samo samemu sebi, temveč igra pomembno vlogo v širšem prostoru Zemlje. Je del omrežja njenih srčnih centrov.

Bled stopnice2

Otok je oblikovan kot stopničasta piramida. Do vrha otoka vodi široko sveto stopnišče z 99 stopnicami. Ko človek pride na vrh, doseže število 100 kot simbol popolnosti (10) na kvadrat. Imamo opraviti s simbolično potjo vodečo od začetka človekovega bivanja na Zemlji proti našemu končnemu cilju: utelešenju vzorca celovitega človeškega bitja znotraj vsakogar izmed nas. Po zgovornem naključju, človek na vrhu »piramide« sreča baročni kip Marije Magdalene. Postavljena na tem kraju simbolizira Sofijo, mater vsega bivajočega, ki človeka sprejme, ko se vrne v območje svoje celovitosti. Na tem mestu se da najbolje približati srčiki blejskega prostora, zlati sferi nahajajoči se pod jezerom in še pod jezerom prasil pod njim.

Ne smem pozabiti na širok energijski kanal, ki povezuje Otok z vrhom grajske pečine. Ima obliko spiralastega svetlobnega tunela pripetega na eni strani na območje med zvonikom in poslopjem otoške cerkve, na drugi strani pa na kronski center na gradu. Okrog njega je spleten vilinski prostor Bleda.

Bled je pravcata zbirka vseh mogočih geomantičnih dragocenosti. Prešeren ga v Krstu pri Savici upravičeno imenuje »podoba raja«. S tem potrjuje, da se da na Bledu najti vse elemente Zemljinega vesolja. V jajcu Bleda so vsebovani vsi zametki bodoče rajske Zemlje.

Od žarišč krajinskih angelov so najmočnejša tri. Eno se nahaja na robu Straže, kjer je najlepši razgled na Bled, drugo pa nasproti, na nižjem vrhu Grajskega hriba nad farno cerkvijo. Vsako od njiju ima drugačno kvaliteto. Na sredi med njima, se na skalnem griču pred Osnovno šolo najde tretjega, ki varuje vizijo ravnotežja med ženskim in moškim principom vesolja – v primeru Bleda ju utelešata Bogomila in Črtomir, junaka Krsta pri Savici, ki sta Blejski otok izbrala za kraj svojega ljubezenskega srečanja.

bled-jezero-otokIzjemno obsežni so stiki Bleda s svetom prednikov in zanamcev, tako imenovanim duhovnim svetom.. Osrednji mesto ima pri tem Rebro, podolžen ledeniški moreni podoben nasip. Ne dvomim, da je bil kot kraj stika z duhovnim svetom zgrajen pred mnogimi tisočletji, ko je še celoten blejski prostor veljal za univerzalno svetišče in romarski kraj. Vzdolž nasipa se najdejo številne energijske točke in žarišča elementarnih bitij. Nekakšen vertikalno postavljen energijski disk nad Rebrom je prednikom omogočal, da so se lahko spustili bliže k Zemlji. Romarji, ki so hodili po njem z ritualnim korakom so tako lahko prišli v stik z njimi in se povezali z njihovo univerzalno modrostjo.

Romarji takrat niso prihajali po trasi današnje ceste, temveč so prebredli Savo Bohinjko pod Pečmi in se povzpeli do kraja, kjer danes stoji romarska cerkev Svetega Lenarta v Bodeščah. Nad njo se dviga podolžen kamnit zmajev hrbet na vrhu obdan z nasipom davnega svetišča. Rečem mu »zmajev hrbet« ker je na tem podolžnem vrhu kamnitih sten, imenovanih »Peči«, koncentrirana tista prasila Zemlje, ki sem jo omenjal v povezavi z »jezerom pod jezerom«. Tu se jo da srečati in občutiti. Ni slučaj, da na srednjeveški freski pri Sv. Lenartu vidimo Jurija, kako zmaju prebada grlo tako globoko, da sulica na drugi strani zmajeve glave pogleda ven in mu povrh še prekolje uho. Silno moč tega kraja je bilo skoraj nemogoče zatreti.

Ni slučaj, da ena prvih slovenskih popevk zapoje »Ko boš prišla na Bled, boš moja punčka spet…« Bled s svojim zaokroženim prostorom nosi v sebi ključ do Zemljine in človekove celovitosti. Če bi znali priti na Bled po poti, ki je bila izbrisana, a se jo očitno da ponovno najti, bi se lahko spet vrnili na začetek začetkov kot »punčke in fantki« Božanstva.

Vem, da občutljivi ljudje bežite od Bleda, ker je oblegan s tujci. Tega ne smemo več početi. Ne smemo svetih krajev odločilnih za zdravje Zemlje in doma prepustiti tujosti. Hočejo biti spoznani in doživeti kot to kar oni v resnici so. Potem se njihovi potenciali spet lahko odprejo za dobro vsega življenja kot cvetovi.

– Marko Pogačnik