Januar – Februar 2013

Bogato razčlenjeni srčni sistem človeškega bitja je tisto, česar se demonske sile najbolj boje. Na vsak način hočejo pred človekom skriti potenciale miru, sočutja in sozvočja, vpisane v različnih vidikih naše konstelacije srčnih centrov. Zakrivajoč resnične in domala vsemogočne sposobnosti srca, pehajo človeštvo v okrutne vojne in medsebojna obračunavanja – da o osebnih prepirih ne govorimo.

Dokler človek ne začuti lepote srčnega načina bivanja in pa sobivanja z drugimi bitji življenja, se ga da voditi za nos in ga prepričati, da je neprestana borba za osebne koristi smiselna, čeprav povzroča trpljenje v službi nepravičnih družbenih sistemov in so-bitjem omejuje svobodo bivanja.

Rešitve iz začaranega kroga, v katerega je zašlo človeštvo, ni videti, dokler človek osebno ne odkrije alternative. Spremembe zunanjih okoliščin ne pomagajo, dokler niso spoznani vzroki znotraj nas samih, ki povzročajo, da je resničnost taka, kot v danem trenutku je. Sekati zmaju glavo za glavo ne pomaga, če ne spremenimo pogojev, ki jih vedno znova povzroče. Odločilna je človekova ponovna povezava s silami srca.

Energijsko, čustveno in duhovno polje srca je razčlenjeno v več srčnih centrov, od katerih naj najprej naštejem štiri, nanizane vzdolž vodoravne osi. Ta poteka od hrbta proti prednjemu delu prsi skozi srčni center, poznan iz joge. Ta srčni center, navadno označen z zeleno barvo, je osebni srčni center, v katerem je vpisana resnična (osebna) identiteta določenega človeškega bitja. Vanj je vpleten še en srčni center, ki predstavlja neposredno navzočnost Božanstva znotraj človeškega bitja, tako imenovano »božansko iskro«. Podoben je zlati kroglici.

Če sledimo osi srca v smeri hrbta, naletimo približno ped za hrbtom na »kozmično srce«. Prisodimo mu modro barvo. Kozmični srčni center nas vpenja v srčni sistem, ki je razpreden znotraj vseh bitij našega vesolja, ki sodelujejo pri njegovem razvoju. Prebudi se takrat, ko se začnemo zavedati svoje odgovornosti do življenja kot univerzalne vrednote in posledično svoje naloge pri razcvetu našega vesoljnega doma.

Za naš odnos do so-bitij in okolja, v katerem živimo, je pomemben center izliva srčnih sil, ki se nahaja na isti osi, kakšno ped ali več pred prsmi. Pripisujem mu rožnato barvo.

Ne smemo pozabiti na srčno žarišče rubinaste barve zadaj za srčno mišico. Predstavlja drobec srca Gaje, matere življenja. Njegov komplementarni pol se nahaja desno spodaj, na območju med jetri in ledvico, in je vijolične barve. Je izraz sil in inteligence duha Zemlje. Ta dva centra nas vpenjata v ljubezenski tok, izvirajoč iz srca staršev zemeljskega vesolja. Nekje med njima, na koncu grodnice, se nahaja še »elementarno srce«, dar, ki nam je podarjen tako kot vsem drugim bitjem (otrokom) Zemlje, tako elementarnim bitjem, bitjem gora in pokrajin, pa živalim…

Namen Meditacije meseca je, poiskati osebni stik z naštetimi sedmimi »zvezdami« srčnega ozvezdja znotraj nas. Stik se da poiskati s pomočjo resonance med prsti roke in odgovarjajočim srčnim centrom, kateremu je v danem trenutku namenjena naša pozornost:

 

  • Izberi si enega od sedmih srčnih centrov, kateremu se želiš posvetiti danes: kozmično srčno središče za hrbtom (modra barva), srčni center sredi prsi (zelena barva), iskra Božje navzočnosti v srčnem centru (zlata), središče izliva srčnih sil pred prsmi (rožnata barva), drobec srca Gaje za srčno mišico (rubin), drobec srca duha Zemlje (vijolična barva – ametist), elementarno srce na dnu grodnice (mlečna barva meseca).

 

  • Predstavljaj si, da v roki med palcem, kazalcem in sredincem sukaš in vrtiš drobno svetlobno kroglico ali zrnce.
  • To svetlobno zrnce ali kroglica naj bo iste barve kot srčni center katerega želiš izkusiti in prebujati. Na ta način nastane resonančni most, ki dinamiko s prstov roke prenaša na izbrani srčni center.
  • Prsti naj delajo svoje, ti pa bodi pri tem ves čas pozoren na izbrani srčni center in poskusi natanko občutiti njegovo naravo in gibanje, ki se znotraj njega dogaja.
  • Najbolje, da si vsak dan izbereš komunikacijo z enim od naštetih srčnih žarišč.

 

P.S. Meditacijo meseca sem (zaradi objave v reviji Aura) pisal že konec decembra 2012. Medtem se je raziskava ozvezdja srčnih centrov nadaljevala. Kaže, da je bolj obširno, kot je bilo videti tedaj. Denimo, v njegovem osrednjem delu bi bilo poleg zlate kroglice Božje navzočnosti treba izkusiti tudi rdeči kristalček Boginjine prisotnosti znotraj nas. Oba se dopolnjujeta. Elementarno srce na dnu grodnice ima svoj komplementarni vilinski del v jamici na njenem vrhu. Kar imenujem »drobec srca duha Zemlje«, bi bilo po mojem treba iskati višje, na ravni tako imenovane 5. stigme, kar tudi spreminja njegovo kvaliteto. Te besede dodajam kot spodbudo k samostojnemu raziskovanju naše srčne zakladnice.

Srčen pozdrav od Marka!