Februar – Marec 2013

Če so se leta 2012 velike spremembe pripravljale, potem bi se v letu 2013 morale pokazati v pojavnem svetu. Ali smo nanje pripravljeni? Zelo slabo. Razlogov za to je več.

Zdi se, da obstoječi konglomerat družb nima drugačne vizije bodočnosti, kot golo voljo do samoohranitve, ne glede na posledice za življenje Zemlje. Posledično se kopičijo kruti pogoji preživetja in vedno več podtalnih zahtev za človekovo popolno predanost tujstvu. Sla odtujenega sveta po samoohranitvi potegne množice ljudi v vrtinec nesmiselnih nalog in strahu pred njihovo izgubo. Znotraj tli nemir.

Težavno je še dejstvo, da so na stranski tir potisnjeni skoraj vsi viri vedenja, ki bi nam ljudem lahko zanesljivo razložili, kaj se z nami in našimi življenjskimi pogoji dogaja. Znašli smo se sredi sprememb za katere slutimo, da segajo v globine biti, hkrati pa se nas prepričuje, da imamo opraviti zgolj z ekološko krizo, pa krizo gospodarskega sistema, denarnih tokov ali filozofske misli.

Razkorak med razumsko analizo stanja in občutkom, ki bobni v naši notranjosti, postaja na trenutke nevzdržen. Posledica je množičen strah, ki ga navzven skorajda ni videti, navznoter pa se širi kot strašen vihar. So obdobja, ko potihne, preden spet ne zabuči.

Tisti, ki se trudimo živeti zavestno, pač ne dovolimo, da nas strah obvlada; meditiramo, se vadimo v strpnosti, se vrtincev nemira izogibamo. Vendar obstaja še druga raven bivanja, katere del neogibno kot utelešena bitja smo. Mislim na elementarno raven zavesti. Ta je čustvene narave in kolektivna. Delimo jo z drugimi bitji življenjskega organizma, tistimi vidnimi in nevidnimi. Čustvene viharje je na tej ravni težje obvladovati, ker se izmikajo osebnim duhovnim naporom. Človeka pogosto pehajo v nespečnost, v izgubo zaupanja ali na rob agresivnosti.

Ali obstaja sila, dovolj široka in dovolj močna, da bi lahko zagotovila mir znotraj nas in v našem okolju? Taka moč obstaja: sila srca, namreč. Z njeno pomočjo smo sposobni vzdrževati mir, ki ne obvladuje le duševnega površja, temveč je globinske narave.

Meditacija meseca je posvečena vzdrževanju globinskega miru v sebi in v širšem okolju.

 

  • Prižgite svečko, sedite, umirite se in bodite pri sebi. Lahko pa meditacijo izvajate kjerkoli, morda med čakanjem pred blagajno nakupovalnega središča.
  • Meditacija za globinski mir se dogaja vzdolž naveze treh srčnih centrov. Nahajajo se eden za drugim vzdolž horizontalne osi, ki teče skozi srčni center na sredini prsi. Imenujmo ga »notranje sonce«. Če vodoravni osi sledimo za hrbet, se ped ali več za hrbtom nahaja naš kozmični vidik srca. Če pa ji sledimo v območje pred prsmi, pridemo do centra izliva srčnih sil.
  • Ta postavitev treh srčnih središč odgovarja konstelaciji na nebu dne 21. decembra 2012, ki je sprožila odločilno fazo sprememb. Tja moramo seči, da dosežemo zaželeni mir.
  • Takrat so bili na skupni osi poravnani center galaksije, Sonce in središče Zemlje.
  • Zdaj bomo postavili takšno konstelacijo znotraj sebe, da se uglasimo z valom sprememb. Središče galaksije je pri tem identično z Vašim kozmičnim srčnim centrom. Občutite ga.
  • Potem greste »naprej« po osi in pridete do Vašega osebnega srčnega centra, ki je v tem primeru identičen s Soncem. Zato smo mu rekli »notranje sonce«. Dovolite, da zažari z zlato in čisto zeleno barvo.
  • Zdaj je potrebno iti še naprej po osi do centra izliva srčnih sil, v našem primeru sočasnem s planetom Zemljo. Zemlja je dejansko kraj, kjer nevidne postave življenja dobijo trdno in oprijemljivo obliko.
  • Občutite svojo vpetost v te vesoljne razsežnosti nihajoče med središči galaksije, Sonca in Zemlje. Ona na mikrokozmični ravni obstaja tudi v Vas kot vir neskončnega miru imenovanega »vse-mir(je)«.
  • Nazadnje je potrebno miru zagotoviti stabilnost. Enega od zlatih žarkov Vašega »notranjega sonca« podaljšajte do središča (realne) Zemlje in ga tam zasidrajte, tako, da nastane kompozicija podobna črki »T«.
  • Žarek med središčem Zemlje in srčnim centrom lahko razširite, da se celi kopate v njegovi zlati svetlobi.

 

Marko Pogačnik

20.02.2013