Februar 2021

Na pragu pomladi vse od leta 1983 vsako leto priredimo Delavnico Marka Pogačnika. Ker je letos ne moremo ponuditi v živo, bo avtor eno uro govoril o treh temah s pomočjo videov, ki jih je posnel Bojan Brecelj:
• Živeti v slogi z virusi in mikrobi
• Rastlinski temelj bodoče geokulture
• Zemlja kot grozd vzporednih svetov

Živeti v slogi z virusi in mikrobi
Življenje Zemlje poteka tudi na nevidnih ravneh kot v primeru mikrobioma. Vprašanje je, kaj nam pove trenutni spor s sfero virusov in kakšna je vloga mikroorganizmov na različnih ravneh bivanja. Ali obstajajo in delujejo tudi na višjih frekvencah, navadno imenovanih »duhovne ravni«?

Rastlinski temelj bodoče geokulture
Človek se je dolgo razvijal v simbiozi z živalskim kraljestvom in nazadnje vrednote živali izmaličil v svojih vojnah za oblast in teritorij. Rastline so bitja miru. Ali je mogoče razviti kulturo bivanja, utemeljeno na rastlinskih pravzorcih? Bi takšna kultura lahko nihala skladno s telesom, zavestjo in bistvom Zemlje?

Zemlja kot grozd vzporednih svetov
Vprašanje, kako je mogoče Zemljo dojemati kot obstoječo na več ravneh hkrati, je tema stalnica Markovih delavnic. Renesansa je ustvarila lik Zemlje, kakor ga dojemamo še danes. Mar nam »podnebne spremembe« ne govore, da je Zemlja vpeta v 3D-pogled zašla v krizo in da je sprememba vzorca, v katero smo jo ujeli, nujna?

Vabljeni k ogledu!