Meditacije

Marko Pogačnik, avtor Meditacij, pravi:

“Aktualna meditacija je ena od možnosti, kako se da sodelovati s preobrazbami sebe in zemeljskega vesolja. Ne zahteva več kot vsakodnevni trenutek časa, kadarkoli v teku dneva in kjerkoli – lahko se seveda večkrat na dan ponavlja. Ko gre za učinkovanje znotraj zemeljskega vesolja je pomemben ponavljajoč ritem rednega delovanja. Ampak tudi enkraten poskus je smiseln, če se porodi iz čiste radovednosti”.

V angleščini jo lahko najdete na spletni strani:  www.markopogacnik.com


Kako svojo ozemljitev preseliti v ‘novo hišo’

20. Junij – 20. Julij 2017

 

Zemlja hitro spreminja pogoje bivanja v tistem delu svojega vesolja, v katerem prebivamo človeška bitja skupaj z rastlinami, živalmi in minerali. Če človeški rod noče zgubiti stika z nitjo življenja, moramo slediti ritmom njenih sprememb.

Seveda svet, v katerem prebivamo skupaj z minerali, živalmi in rastlinami ni edini. Gaja je oblikovala različne »hiše« na raznih nivojih resničnosti, da bi jih ponudila različnim evolucijam, ki uživajo njeno gostoljubje. Kadar so potrebne jih zgradi in jih razpusti, kadar postanejo neuporabne. Obstaja verjetnost, da je prostor, v katerem trenutno prebivamo, eden od odvečnih. Človeštvo ga je očitno  preraslo. Naučili smo se na vse načine manipulirati ali zavirati Gajina orodja stvarjenja. V tem položaju nas Zemlja ne more naučiti dosti novega. In vendar je spoznavanje modrosti Gaje eden od glavnih vzrokov, zakaj smo se približali njenemu planetu in prosili za gostoljubje.

Trenutno še vedno prebivamo v »stari hiši« medtem, ko se nova pospešeno pripravlja. Po mojem občutku je prišel čas, da se privadimo novim pravilom, ki veljajo v »novi hiši«. To predvsem pomeni, da se je treba naučiti, kako ozemljitev prenesti iz »starega« v novo »stanovanje«.

Najbolje je, da se o tem posvetujete s svojim elementarnim mojstrom, morda s svojimi duhovnimi vodniki ali nevidnimi pomočniki. Prosite jih, da vam pokažejo različne načine, kako se lahko ozemljite v »novi hiši«. Verjetno jo je treba najprej občutiti!

 

Lahko zapišem tudi svoj predlog, kako se naloge lotiti:

– Sedi za nekaj časa v tišino. Bodi navzoč/a, poveži se s središčem Zemlje in Vesolja. Poveži se z vzročnimi razsežnostmi za svojim hrbtom in namenom svojega bivanja, ki ga lahko občutiš kot svojo zvezdo vodnico, pred sabo.

– Potem si zamisli svojega dvojnika, kot da sedi poleg tebe z ramo ob rami – obrnjen pa je v nasprotno smer (nazaj!).

– Čez čas se poistovetiš s svojim »dvojnikom«. Kako občutiš? Morda se zdi čudno? Ne pozabi na svojo ozemljitev.

Ker imamo v »stari hiši« še polno opravkov, se bomo morali še nekaj časa sprehajati med enim in drugim »stanovanjem«. Ampak ne pozabi se kdaj pa kdaj uglasiti z novim žariščem bivanja.

Ljubeče soočenje s senčno stranjo človeške kulture

20. Maj – 20. Junij 2017

 

Če pogledamo okrog sebe, lahko vidimo čudne egocentrične osebnosti zasedati odločilne položaje v človeški kulturi. Prav gotovo obstaja za to vzrok v psihi sodobnega človeka.

Vzrok se da občutiti kot živčno gibanje pred prsmi, ki zavesti srca ne dovoli, da bi lahko dojela navdih ljubezni in modrosti, ki stalno priteka iz božanskih virov Zemlje in Vesolja. Navdih ostaja zavrt v vzročni razsežnosti zadaj za hrbtom utelešene resničnosti. Kot posledica se med pravzorcem celovitega človeka in njegovim družbenim in političnim ravnanjem nabira trda plast mrtve energije. Žalostno izreči, ampak zdi se rakotvorna.

V tem trenutku se je kot darilo Gaje, Matere življenja, pojavila nova in presenetljiva možnost preobraziti težavni položaj. Predlagam eno od možnosti, kako ta dar udejaniti:

 

  • Predstavljaj si, da greš skozi vrata svojega srčnega središča vzvratno v prostor za hrbtom. Pojdi tako daleč nazaj v vzročni prostor, da prispeš do pravzorca (arhetipa) človeškega bitja. Občuti kvaliteto izvirne človečnosti. Ostani nekaj časa povezan(a) z njo.
  • Potem stopi še en korak globlje v vzročni prostor, da se povežeš z izvirom ljubezni, ki priteka iz srca Gaje, Matere življenja. Ostani nekaj časa tam, da občutiš njegovo božansko vrednost.
  • Potem pojdi naprej proti vratom svojega srčnega središča in stopi skozenj v prostor pred prsmi, noseč s seboj vzorec božanske ljubezni, ki si ga pravkar doživel(a).
  • Ne ustavi se, temveč stopaj skozi živčno plast, ki jo je človeštvo nakopičilo pred svojim srcem (v tem odlomku meditacije naj pride do preskoka z individualne ravni na raven človeškega rodu).
  • Medtem ko nosiš Gajino ljubezen skozi plast živčne energije, opazuj, kako se slednja preobraža v venec ljubečih sil, ki ne pozna zaprek in soncu podobno obsije vsa bitja tvojega okolja in Zemlje kot celote, ne glede na to, kako daleč so zašla stran od svojega resničnega bistva.