Delavnici Marka Pogačnika 2018

Delavnica Marka Pogačnika v Cankarjevem domu je bila ustanovljena leta 1983 z namenom, vedno znova spraševati se o smislu človekovega bivanja na Zemlji, o sodobni preobrazbi prostora in časa in o človekovem odnosu do drugih bitij narave in Vesolja. Temelji na avtorjevih izkušnjah pri delu z zdravljenjem travm, ki jih Zemlji in njenim bitjem povzroča človeška civilizacija. Delavnica je ena od izraznih zvrsti njegovega umetniškega dela. Namesto običajne predavateljske oblike, Delavnica raziskuje možnosti intuitivnega sodelovanja med avtorjem in občinstvom.

 

NI ALTERNATIVE ZA ZEMLJO

Štihova dvorana, sreda 31. januarja 2018 od 19h do 22h

 

Zemlja je v svoji dolgi zgodovini razvila mnoge avtonomne prostore v katerih bivajo bitja različnih evolucij. Deloma so plod Zemljine ustvarjalne imaginacije, kot so rastline ali kamnine, mnoga med njimi pa, vključno s človekom, prihajajo iz Vesolja. Zemlja jih je povabila na svoj planet in zanje ustvarila primerne pogoje bivanja. Avtor na osnovi svojih izkušenj opisuje razvojne tokove nenavadnih bitij, ki soustvarjajo Zemljino vesolje.

 

 

RDEČA KAPICA IN DRUGE DOMAČE

Štihova dvorana, ponedeljek, 5. februarja 2018 od 19h do 22h

 

Na pragu razumske dobe sta brata Grimm objavila ključe, kako se da železno dobo, v katere črni blišč smo takrat vstopali, razumeti in se njenih spon končno tudi osvoboditi. Grimmove pravljice so po krivici degradirane v čtivo za otroke. Avtor pokaže, da so v posameznih pravljicah iz njune zbirke vpisani deli matrike (pravzorca) sveta v katerem živimo danes, ga trpimo in se ga veselimo. Otrokom te zgodbe ne pomenijo dosti, če jih mi odrasli prvi ne prevedemo v svojo izkušnjo.

Bookmark the permalink.

Comments are closed